fbpx

BBQ-jackfruktsburgare

”Av BBQ-kryddad jackfrukt lagar du saftiga burgare, den veganska fyllningen påminner häpnadsväckande om pulled pork! Klar coleslaw tillför åter fräschhet och krispighet. Burgarna byggs upp mellan den saftiga Malax Limpan.” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(7–8 st.):

• 14–16 skivor av Malax Limpan
• 2 msk rybsolja

BBQ-jackfrukt:

• 1 burk (230 g) jackfrukt (konserv i vatten)
• 2 lökar
• 3 vitlöksklyftor
• 2 msk rybsolja
• ½ tsk rökt paprika
• ½ tsk chilipulver
• 1 tsk malda korianderfrön
• 1 msk farinsocker
• ¼ – ½ tsk salt
• ¼ tsk svartpeppar
• 1 dl vegansk barbequesås
• 1 dl vatten

Klar coleslaw:

• 350 g vit- eller rödkål
• 1–2 st. röda chilipaprikor
• ¾ dl finhackad färsk koriander
• ¼ dl vitvinsvinäger
• 1 msk rybsolja
• ½ tsk salt
• ¼ tsk svartpeppar
• 1 tsk socker
• 1 tsk dijonsenap

Skölj jackfrukten med kallt vatten i ett durkslag. Skär mittdelen av frukterna i små bitar med kniv och riv resten av fruktköttet för hand. Torka omsorgsfullt med en kökshandduk.

Skala och finhacka löken och vitlöken.
Stek löken i olja i en stekpanna. Tillsätt den rivna jackfrukten och kryddorna. Stek i några minuter. Tillsätt barbequesås och vatten. Låt sjuda under lock i 15–20 minuter på låg värme.

Laga coleslawen. Avlägsna kålstocken och skär kålen i tunna strimlor. Finhacka också chilin och koriandern. Rör samman vitvinsvinägern, rybsoljan, saltet, svartpepparn, sockret och dijonsenapen. Blanda omsorgsfullt ner i den rivna kålen, chilin och koriandern. Kläm för hand på den rivna kålen, så att den mjuknar en aning.

Stek skivorna av Malax Limpan krispiga i olja i en stekpanna. Samla burgarna mellan limpskivorna, lägg jackfrukt undertill och coleslaw ovanpå. Servera och njut!

Recept: Emmiina Lehtonen