fbpx

Fiskbordstårta

Kalapöydän kakku

”Fiskbordstårta är ett bra sätt att servera fisken på julens förrättsbord i form av en tårta. Du kan byta ut fisken mot annan fisk eller till exempel använda räkor i några av fyllningarna. Dekorera toppen med olika julfiskar, färsk gurka, paprika, dill och andra lämpliga ingredienser.” – Hellapoliisi

INGREDIENSER:

(10-14 portioner):

• 1 paket (325 g) Malax Limpan i skivor
Fyllning:
• 2 dl vispgrädde
• 600 g örtfärskost, dillfärskost eller okryddad färskost
• (eller en blandning av dem)
• vatten + 6 gelatinblad
• saften av 1 citron (eller en del vatten)
Dessutom:
• 200 g flamstekt lax, varmrökt lax, kallrökt lax eller gravlax
• 1–2 tsk pepparrotspasta
• ½ kruka dill
• ca 150 g fransk löksill
• ca 250 g senapssill
Till garnering:
• flamstekt lax, varmrökt lax, kallrökt lax eller gravlax
• fransk löksill
• senapssill
• 1 liten burk fiskrom
• 3 kokta ägg
• ½-1 färsk gurka
• 1 stor rödlök eller röd paprika
• ½–1 kruka dill
• citronskivor
• eller annan fisk och andra grönsaker efter smak

Skär skivorna av Malax Limpan i småsmulor med kniv på en arbetsbräda eller mala till smulor i en mixer Ställ åt sidan.

Vispa upp vispgrädden och rör ned färskostarna. Lägg gelatinbladen överlappande i blöt i kallt vatten i ungefär 5 minuter, tills de blir mjuka.

Pressa citronsaft i ett glas och tillsätt vid behov vatten. Koka upp, t.ex. i mikrovågsugn eller i en kastrull. Lös upp de mjuka och urkramade gelatinbladen i blandningen och rör om. Tillsätt blandningen i ett tunt band till grädd-färskostfyllningen och rör om hela tiden. Fördela blandningen i tre separata skålar.

Tillsätt i en flamstekt lax, varmrökt lax, kallrökt lax eller gravlax som finfördelats. Tillsätt ännu pepparrotspasta och finklippt dill, rör om. Kontrollera smaken. Rör ner i den andra fyllningen finfördelad fransk löksill och kontrollera smaken. Rör ner i den tredje fyllningen finfördelad senapssill och kontrollera smaken. Krydda vid behov med citronpeppar eller svartpeppar.

Bred ut ett lager av det smulade brödet på bottnen av en form med kant som fodrats med bakplåtspapper. Bred på en av fyllningarna. Strö igen på ett lager smulat bröd. Bred på en annan av fyllningarna. Strö ännu på ett lager smulat bröd och bred på den tredje fyllningen.

Låt stelna i kylskåpet i några timmar eller över natten.
Lösgör tårtan från formen genom att dra runt med kniv och dekorera efter smak med olika slags fiskprodukter och grönsaker.
Servera på en fest eller som entrérätt på ett fiskbord.

Recept: Hellapoliisi