Midsommaren är en viktig sommarfest för finländarna, och den firas i goda vänners lag. Till midsommartraditionerna hör framför allt midsommarbastu, midsommarbrasa och olika midsommartrolldomar. Viktigt är också den tid man tillbringar tillsammans i form av utomhuslekar och gemensamma måltider som kröner firandet.
Med våra receptidéer och tips kan du enkelt planera ditt festbord. Vi har länkat våra bästa sommarrecept för att hjälpa dig att komponera en lätthanterlig meny. Välkommen med på midsommarens smakresa!

Smårätter och sallader är en lättsam start på sommarfesten
Midsommarmenyn börjar med lätta smårätter för att väcka aptiten. Särskilt fiskrätter fungerar bra som förrätter på midsommarbordet. Olika slags fisk som rökt lax och sill är traditionellt en viktig del av midsommarens förrätter. Det är också värt att använda grillen för att tillaga förrätter. Grillad frukt som vattenmelon, plommon eller vindruvor tillsammans med grillad halloumi blir till exempel en härlig kombination av sött och salt. Toppa med färsk mynta. Använd det sötsura Malax Limpan för att ge dina smårätter en djupare smak. Här är några säkra val för förrätter:
- Delikatessbricka
- Kallrökt lax-brödskålar
- Djävulsägg med ärtfyllning
- Rostad morot med blasthummus
- Jordgubbssallad med timjankrutonger
- Färgrikt förrättsfat
- Snabba brödpopsar
- Gratinerad sik med pressgurka
- Räkor, wasabi-smetana och krispiga krutonger
- Smörgåstårta i bägare
- Malax Limpan och gratinerad getost
- Sillsallad a’la Malax Limpan
Tips: Förbered förrätterna innan gästerna kommer. På så sätt slipper du onödig stress när det största arbetet redan är gjort. Sätt samman och dekorera snittarna strax före servering.

Skärgårdsbröd, en sötsur klassiker
Skärgårdsbröd som sådant och serverat med smör är ett måste på midsommarbordet. Gör goda smörgåsar med olika fyllningar av skärgårdsbrödet Malax Limpan. Servera fyllda smörgåsar som förrätt eller som ett smakligt mellanmål som garanterat kommer att uppskattas en varm dag! Prova något av dessa recept:
- Malax Limpan med laxmousse
- Burratasmörgåsar med sardeller
- Gäddmunsbitar
- Snittar med rökt hälleflundra
- Labneh-cocktailtilltugg
- Linshummus med Malax Limpan
- Malax Limpan och misoräkor
- Malax Limpan med gravad sik
- Silltartar-smörgåsar
- Sillterrin
- Flamlaxsmörgåsar
- Mustiga romsmörgåsar
- Malax toast skagen
- Siklöjasmörgåsar
- Malax Limpan på medelhavsvis
- Laxtartar

Röksmak från grillen till huvudrätterna
Huvudrätten i midsommarmenyn har sommarens smaker. Olika grillade rätter, nypotatis med dill och goda tillbehör. Grilla sommarens grönsaker som är i säsong, till exempel på spett. När du grillar kött, tänk på att ställa in det kött som ska marineras i kylen i god tid för att det ska få smak och ta ut köttet i rumstemperatur cirka en timme före tillagning. När du kokar potatis ska du låta den ha lite tuggmotstånd, varma potatisar fortsätter att mjukna ännu efter kokningen, det är det bästa sättet att hålla ihop dem. Hitta inspiration till dina midsommarrätter i de här recepten:
- Grillad Malax Limpan, sparris och smaksatt pocherat ägg
- Grillad entrecotebiff med sparris
- Bacon-sparris med krispiga krutonger
- Somrig fiskburgare
- Sill-potatisbägare
- Malax fish and chips
- Rökt lax-getostbiff av Malax Limpan
- Malax Limpan -grillspett med rödbeta och ost
- Grillad sik frigadelli av Malax Limpan
- Underbara grillburgare
- Batathamburgare
- Bbq-jackfruktsburgare
- Gös stekt i Malax Limpan
- Rostad majskyckling och fräs av Malax Limpan och rökt bacon
- Krämig laxsoppa
- Snålsoppa

Säsongens bär i rampljuset för dessertbordet
Desserten är kronan på midsommarmåltiden. I desserterna lönar det sig särskilt bra att utnyttja sommarens bär, t.ex. är de inhemska jordgubbarna som bäst på midsommar! En gelead jordgubbstårta på sötsur limpbotten ger en ny twist till den traditionella jordgubbstårtan, medan olika slags glassportioner eller hemmagjord glass är ett trevligt sätt att svalka sig på en varm sommardag. Hitta inspiration till din midsommardessertmeny här:
- Jordgubbstårta
- Bärbakelse av choklad och Malax Limpan
- Pannacotta på Malax Limpan
- Hallontiramisu
- Granskottstiramisu
- Glass med jordgubbar, honung och krutonger
- Blåbärs-chokladmousse och jordgubbssorbet
- Vinbärsglasstårta
- Glassandwich
- Salt karamellglass

En midsommarmeny vars smaker kompletterar varandra
En midsommarmeny behöver inte bestå av tiotals rätter. När varje rätt är väl genomtänkt, passar ihop med de andra och tar fram säsongens bästa smaker blir resultatet både läckert och enkelt att genomföra.
Besök receptsektionen på vår webbplats för att få mer inspiration till sommarens läckerheter. Skapa en smakfull midsommar för dig själv och dina gäster, oavsett om du tillbringar den på stugan, i stan eller någon annanstans!