fbpx

Gös stekt i Malax Limpan

INGREDIENSER:

  • 400 g gösfilé
  • 8 tunna skivor Malax Limpa
  • 12 st. gröna sparrisstjälkar
  • 1 rödlök
  • 1 dl vit balsamvinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • 20 g socker
  • 5 g salt
  • 4 morötter
  • 1 l apelsinsaft
  • 100 g smör
  • 75 g crème fraiche
  • 75 g majonnäs

Gös
Skär gösfiléerna i jämna rektangulära bitar
Salta fiskbitarna väl
Svep in fiskbitarna i brödskivor så att det blir två skivor på varje fiskbit
Stek de insvepta fiskbitarna försiktigt i smör och stek vidare i ugn på 120 grader.

Morotskräm
Skala och skär morötterna i bitar. Koka morötterna riktigt mjuka i apelsinsaft och smör.
Häll bort vätskan och mosa morötterna tillsammans med crème fraiche och salta.
Kyl ner och rör i majonnäs.

Lökkompott
Skiva löken med grönsaksskärare eller en vass kniv till tunna, genomskinliga skivor.
Blanda olja, ättika, socker och salt.
Tillsätt skivor av rödlök i blandningen och blanda väl.
Låt stå i kylskåp under lock i 12 timmar.
Sila bort vätskan före serveringen och krydda med svartpeppar.

Sparris
Skär sparrisen i stavar och koka i salt vatten tillsammans med smör.
Placera de kokta sparrisstjälkarna på hushållspapper separerade från varandra och låt dem kallna i kylskåp.
Detta gör att smaken och konsistensen bevaras bättre.


Receptet: Antti Puromies