fbpx

Rostad morot med blasthummus

”Den vackert gröna hummusen får sin smak av morotsblast! Med hummusen är det gott med länge rostade morötter, som mognat söta. Portionen får knaprighet och smak av Malax Limpa-dukkah, som innehåller söt limpa, rikligt med frön samt nötter!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(2-4 portioner):

Rostade morötter:
• 300 g blastmorötter
• ½ msk olivolja
• ½ tsk salt

Blasthummus:
• 380 g konserverade kikärter
• ½ dl kikärtslag
• 3 msk ljus tahini
• 1 citron
• 2 vitlöksklyftor
• 2 msk olivolja
• Blasten från 2 morötter
• ½ tsk salt

Malax Limpa-dukkah:
• 1 skiva Malax Limpa
• 2 msk pumpafrön
• 2 msk pistaschnötter
• 1 tsk korianderfrön
• ½ tsk fänkålsfrön
• ½ tsk spiskummin
• 1 msk sesamfrön
• ½ tsk flingsalt

Skär loss blasten från morötterna. Tvätta morötterna omsorgsfullt med rotfruktsborste och bred ut dem på ugnsplåtspapper på en ugnsplåt. Krydda med salt och olivolja. Rosta vid 180 grader i ugn i 45 minuter.

Skala vitlöksklyftorna och skär dem i lite mindre bitar. Pressa saften ur en citron. Ta loss bladen från morotsblasten. Om du inte kan få tag på blastmorot, kan du ersätta blasten med bladpersilja.

Sätt kikärtslagen, tahinin, citronsaften, vitlöksklyftorna, olivoljan, blastbladen samt saltet i en mixer eller hushållsassistent. Starta apparaten och kör så länge att blasten har färgat lagen vackert grön. Tillsätt kikärterna och kör till en slät massa. Tillsätt vid behov kikärtslag, om massan är alltför tjock och inte blir ordentligt slät.

Smula Malax Limpa-skivan i små bitar. Sätt limpsmulorna i en stekpanna och rosta i torr panna. Tillsätt därefter i pannan pumpafröna, pistaschnötterna, korianderfröna, fänkålsfröna samt spiskumminet. När de har fått rosta i några minuter, tillsätt sesamfröna. Rosta ännu en kort stund, för sesamfröna bränns lätt vid. Blanda i flingsaltet och lyft från stekpannan till en tallrik för att svalna. Kör i en hushållsassistent eller mixer så att smulorna blir spröda bitar.

Bred ut hummus på ett serveringskärl, Tillsätt de rostade morötterna och stänk på olivolja. Garnera med limp-nötsmulor och morotsblast. Servera med Malax Limpa!

Recept: Emmiina Lehtonen