fbpx

Malax Limpa-ostron

”Sätt guldkorn på ostronsäsongens början med Malax Limpa-panerade ostron! De ugnsgräddade ostronen smaksätts med jalapeño, citron och bladpersilja. Paneringen får smak av Malax Limpa samt parmesanost. De panerade ostronen är utmärkta som förrätt eller som snacks till en kvällssits!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(för två):

• 6 st. färska ostron
• Grovt havssalt
• 1 skiva Malax Limpa
• 1 dl riven parmesan
• ½ kruka bladpersilja
• 2 msk smör
• 2 vitlöksklyftor
• 1 schalottenlök
• 1 jalapeño
• 1 ekologisk citron
• ¼ tsk salt
• 1/8 tsk svartpeppar

Skala och hacka schalottenlöken och vitlöksklyftorna. Ta bort fröna från jalapeñon och hacka den också fint. Tvätta citronen och riv den gula delen av skalet med det finaste skäret på ett rivjärn. Finhacka persiljan.
Fräs löken och jalapeñon i smör i en stekpanna. Blanda med citronskalet och persiljan. Krydda med salt och peppar.

Kör Malax Limpa-skivan till små smulor i en hushållsassistent eller mixer. Riv parmesanen och blanda ned i limpsmulorna.
Borsta ostronen rena under kallt vatten. Öppna ostronen med en ostronkniv inuti en kökshandduk. Försäkra dig om ostronens färskhet genom att lukta på dem, lukten ska vara fräsch. Lösgör ostronens kött från skalet och försök också hålla ostronens vätskor innanför skalet.

Lyft högar med grovt havssalt på en ugnsplåt och placera ostronen på dem, så att de håller sig upprätt under gräddningen.
Tillsätt fyllningen ovanpå ostronen och strö till slut på parmesan-limpsmulorna.

Grädda ostronen vid 250 grader i ungefär 3–4 minuter.
Servera ostronen genast efter gräddningen, skär också upp en citron för serveringen.

Recept: Emmiina Lehtonen