fbpx

Kylmäsavulohi- tuorejuustokakku

Viinisuositus
Aromikas ja täyteläinen kylmäsavulohikakku Maalahden Limppu saaristolaisleivästä vaatii valittavalta viiniltä vastaavasti 
runsasta aromikkuutta pärjätäkseen kylmäsavulohen intensiiviselle luonteelle 
ja rapsakkaa hapokkuutta leikatakseen kakun runsasta suutuntumaa. 
Suosittelisin Sauvignon Blanc-lajikkeesta valmistettuja, kesäisen raikkaita valko-
viinejä.

Viinisuositus: Antti Rinta-Huumo/Viini-lehti

AINEKSET:

  • 300 g Maalahden Limppu saaristolaisleipää
  • 75 g voita
  • 200 g tuorejuustoa
  • 200 g crème fraichea
  • 250 g kylmäsavulohta
  • 40 g shalottisipulia
  • 1 rkl hienonnettua tilliä
  • 0,5 tl raastettua sitruunankuorta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl kuivaa valkoviiniä
  • 1 kpl liivatelehti
  • 0,5 tl mustapippuria myllystä
  • 0,5 tl hienonnettua merisuolaa
  • 0,5 tl sokeria

Tarvikkeet: 1 kpl pyöreä kakkuvuoka Ø 20-22 cm

Ohje :

Kuutioi Maalahden Limppu saaristolaisleipä pieniksi kuutioiksi ja sulata voi.

Aja saaristolaisleipä monitoimikoneella irtonaiseksi massaksi, lisää lämmin sulatettu voi ja anna koneen pyöriä hetki, jotta massasta tulee tasainen.
Peitä irtokakkuvuoan pohja leivinpaperilla, tasaa limppu-voimassa pohjalle ja painele se käsin tiiviksi ”kakkupohjaksi”.

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen.

Kuutioi kylmäsavulohi ja shalottisipuli pieniksi kuutioiksi.
Nypi tillinoksat irti paksuista tillinvarsista ja hienonna ”lehdet”, älä käytä varsia.
Raasta sitruunankuori ja purista mehu.

Sekoita tuorejuusto, crème fraiche, lohi, tilli, sipuli ja mausteet huolellisesti.
Lämmitä kattila ja kiehauta valkoviini, lisää sitruunanmehu ja vedestä puristettu liivatelehti, joka saa varovasti sulaa lämpimään nesteeseen, älä keitä.

Jäähdytä liivatelientä hetki, lisää se sitten varovasti sekoittaen tuorejuusto-lohimassaan.
Kaada seos limppupohjan päälle ja tasoita. Laita kylmään yön yli.
Tarjoa kakku seuraavana päivänä kokonaisena tai annospaloina. Koristeeksi sopii hyvin esimerkiksi katkaravut, mädit, kirsikkatomaatit, kurkku, tilli ja muut yrtit oman maun mukaan.

Resepti: Saku Railio