fbpx

Saaristolaisleipä

Maalahden Limppu on aito perinteinen saaristolaisleipä, joka on mehevän ja luonnollisen makuinen. Saaristolaisleipä sopii hyvin arjen herkkuhetkiin, mutta erityisesti se kruunaa juhlien, kuten joulun ja juhannuksen, ruokapöydät.

Saaristolaisleivän resepti, juuret ja historia sijaitsevat saaristossa

Saaristolaisleipä on perinteisesti tumma ja tiivis limpun muotoinen leipä, joka on leivottu aitoon ruisjuureen ja on maultaan sekä hapan, että makea. Sitä on leivottu Suomessa monen vuosisadan ajan, mutta sen historia ja alkuperä on edelleen hyvin tuntematon. Myös Maalahden Limppu -saaristolaisleivän resepti ja historia ulottuu yli vuosisadannen. Saaristolaisleipää tehdään usein saaristossa tai sen lähellä ja siihen kuuluu rukiin lisäksi myös siirappi, josta sen makeus on peräisin. Leivän tummuus syntyy juuri tummasta siirapista ja erityisesti rukiista, ja saaristolaisleipä on tästä syystä myös yleensä hyvin runsaskuituinen.

Saaristolaisleivän pitkä valmistusprosessi ja säilyvyys

Saaristolaisleipä säilyy tavallisen tapaan hyvin pitkään verrattuna muihin leipiin ja se voi säilyä parhaimmissa tapauksissa syötävänä jopa monta kuukautta. Tärkeää tosin on, että sitä säilytetään oikein, eli kuivassa, huoneenlämmössä suojassa auringonvalolta ja hyvin suljetussa leipäpussissa ettei leipään pääse bakteereja tai kosteutta. Perinteisen saaristolaisleivän, kuten Maalahden Limppu -saaristolaisleivän, pitkän säilyvyyden salaisuus liittyy osiltaan valmistusprosessiin, joka kestää useita vuorokausia alkaen hapantaikinan valmistuksesta ja päättyen leivän paistoon uunissa ja sen jäähtymiseen.

Saaristolaisleipä on erittäin monikäyttöinen ruoanlaitossa

Aito ja mehevä saaristolaisleipä, kuten Maalahden Limppu, on hyvin monipuolinen leipä makumaailmaltaan. Tämän takia saaristolaisleivän päälle sopii sekä suolaiset levitteet, kuten kinkut ja kalat, sekä makeat lisukkeet, kuten marjat ja suklaa. Suosittu klassikko, joka sopii aina ympäri vuoden, on graavilohta tai skagenröraa saaristolaisleivän kanssa. Saaristolaisleipää ei tarvitse aina myöskään syödä pelkkänä leipänä vaan sitä voi murustaa ja käyttää mehevän voileipäkakun pohjana. Sitä voi myös paloitella ja paahtaa rapeat krutongit herkullisiin salaatteihin. Vain taivas on rajana mitä näin monipuolisella leivällä pystyy tekemään. Meiltä löydät useita satoja eri reseptejä, jotka toivottavasti inspiroivat sinua valmistamaan ihania alkuruokia, maittavia pääruokia ja upeita jälkiruokia Maalahden Limppu -saaristolaisleivästä.

Tutustu tuotteisiimme

Maalahden Limppu on aito perinteinen saaristolaisleipä, joka on mehevän ja luonnollisen makuinen. Saaristolaisleipä sopii hyvin arjen herkkuhetkiin, mutta erityisesti se kruunaa juhlien, kuten joulun ja juhannuksen, ruokapöydät.