”På de här spetten känner man turvis smaken av knaprig Malax Limpa och fyllig bondost. Ovanpå julig balsamicosirap samt fräscha granatäpplefrön. Servera på lillajulsfester med god dryckjom eller som en del av julbordets håvor!” – Emmiina Lehtonen
”På de här spetten känner man turvis smaken av knaprig Malax Limpa och fyllig bondost. Ovanpå julig balsamicosirap samt fräscha granatäpplefrön. Servera på lillajulsfester med god dryckjom eller som en del av julbordets håvor!” – Emmiina Lehtonen
(5 spett):
Bondostspett:
• 250 g bondost
• Ungefär 8 skivor Malax Limpa
• 1 msk smör
• 1 msk rybsolja
• 5 spett
• ½ granatäpple
Julig balsamicosirap:
• 1 dl socker
• ½ dl ljus balsamico
• 1 kanelstång
• 1 hel stjärnanis
• 2 hela nejlikor
Skär limpskivornas kanter jämna. Stycka skivorna på längden i 3–4 delar efter bondostens tjocklek. Skär bondosten i lika stora bitar. Placera turvis ut bröd och bondost på spetten. Placera brödbitar i början och slutet på spetten, så att spettet hålls ihop så bra som möjligt.
Stek ytan på spetten vackert brun i smör-oljeblandning i en stekpanna.
Skär granatäpplet itu på tvären. Häll kallt vatten i en skål och håll en granatäpplehalva ovanför skålen med frösidan nedåt. Knacka på skalen med slev så att fröna faller ned i vattnet. Ta bort de vita delar som stiger upp på ytan och sila bort vattnet från fröna.
Lägg alla balsamicosirap-ingredienser i en kastrull. Låt koka i 1 minut. Låt svalna en stund i rumstemperatur, lyft ur kryddorna och ställ in i kylskåpet för att stelna.
Lyft spettet på ett serveringskärl, häll på balsamicosirap i en tunn stråle samt granatäpplefröna. Avnjut!
Recept: Emmiina Lehtonen
Expresskurvan 5
65380 VASA
FINLAND
Tel. +358 (0)6 3577 100
vardagar kl 09.00 – 15.00
info (at) maalahdenlimppu.fi