fbpx

Brödlasagne av rökt ren

”Nu lagar vi en underbar lasagne av brödskivor. Malax Limpans skivor lämpar sig utmärkt för den här måltiden och kallrökt ren tillsammans med den gör maten sofistikerad. Du kan använda odlad svamp eller skogssvamp till rätten. Prova!” – Hellapoliisi

Mängd: 4-6 portioner

INGREDIENSER:

  • 325 g Malax Limpa i skivor
  • Rökt ren-sås:
  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 1 liten palsternacka
  • ½ l kantareller eller andra svampar
  • 3 msk rybsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 400-500 g krossade tomater
  • svartpeppar från kvarnen
  • salt efter smak
  • finfördelad färsk timjan efter smak
  • 150 g kallrökt ren i skivor
  • Ostsås:
  • 50 g smör
  • ½ dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 200 g riven ost
  • (salt)

Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna.
Skala och skär morötterna och palsternackan i små kuber.
Skär kantarellerna i bitar.

Hetta upp rybsoljan i en kastrull och stek grönsakerna några minuter på hög värme under omvändning. Lägg också i kantarellerna och vänd en stund, tills de blir mjuka. Tillsätt tomatpurén, de krossade tomaterna och svartpeppar efter smak. Tillsätt en gnutta salt och klipp i färsk timjan. Skär det kallrökta renköttet i bitar och tillsätt det i såsen. Låt koka en stund och kolla smaken. Tillsätt kryddor vid behov.

Tillred ostsåsen.

Smält upp smör i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken och låt sjuda i ungefär fem minuter, rör om ofta. Tillsätt den rivna osten, men spara en liten mängd för att strö ovanpå. Kolla smaken och tillsätt salt vid behov.

Häll ett lager rökt ren-sås i en bakform med kanter och häll på det ett lager ostsås. Bred ovanpå ett lager Malax Limpa -skivor. Upprepa lagren så att det kommer ostsås överst. Strö på en aning riven ost.

Baka i 200 grader i ungefär 30 minuter eller tills ytan fått en vacker färg.

Servera med en fräsch sallad.

Recept: Hellapoliisi