Ingredienserna (1 st rund kakform med löstagbara kanter Ø 20-22 cm):
Skär limpan i små tärningar och smält smöret. Kör limpan i matberedare till en porös blandning, tillägg det smälta smöret och låt gå tills massan blir jämn.
Täck botten på formen med bakplåtspapper och bred sedan ut massan i formen till en kompakt ”tårtbotten”.
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
Skär den kallrökta laxen och schalottenlöken i små tärningar. Skär dillen fint, riv citronskalet och pressa saften.
Blanda väl färskost, crème fraîche, lax, dill, lök och kryddor.
Låt vinet sjuda upp i en kastrull, tillägg citronsaften samt det urkramade gelatinbladet som försiktigt får lösa upp sig i den varma vinlagen, låt det inte koka
Låt lagen med gelatinet svalna en stund, rör sedan försiktigt ner den i färskostmassan.
Häll blandningen på limpbotten och jämna ut det väl. Låt tårtan stå kallt över natten.
Bjud tårtan följande dag, hel eller i portionsbitar. Som garnityr passar tex. räkor, rom,
körsbärstomat, gurka, dill och andra örter enligt egen smak.
Recept: Saku Railio
Expresskurvan 5
65380 VASA
FINLAND
Tel. +358 (0)6 3577 100
vardagar kl 09.00 – 15.00
info (at) maalahdenlimppu.fi