fbpx

Gruyère, kumminrostad Malax Limpan och tomatkompott

(Ingick i den festsupé som serverades i Vasa stadshus 13.9.2006 med anledning av Vasas 400-årsjubileum. Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia fanns med bland gästerna.)

INGREDIENSER:

  • 10 skivor av Malax Limpan
  • 100 g smör
  • 1 msk socker
  • 2 tsk kummin
  • 4 plommontomater
  • 2 msk socker
  • 0,5 dl vitt vin
  • Salt
  • Peppar
  • Röd chili

Kumminrostad Malax Limpan (ca 10 skivor)

Skira smöret, tillsätt socker och kummin, låt sjuda så att smakerna frigörs, sila. Skär tunna skivor av frusen Malax Limpan, stek snabbt i kumminsmöret, forma till en båge och torka.


Tomatkompott (4 pers.)

Koka upp vatten i en kastrull, gör ett korssnitt i tomaterna, lägg tomaterna i det kokande vattnet och ta genast upp när skalet börjar lossna, kyl ner snabbt i isvatten.
Skala tomaterna, skär dem i klyftor och ta bort fröna. Skär tomatköttet i små tärningar.
Rensa chilin och skär den i smala strimlor. Bryn sockret i en kastrull så att det blir gyllengult,
tillsätt vitt vin och sjud en stund, tillsätt tomattärningarna, chilin och kryddorna, rör om
en stund. Kyl ner väl.

När du gör portionerna klara, lägg de torkad limpskivorna på en tallrik, lägg ett par skivor
ost i bågarna och toppa med en matsked tomatkompott. Portionerna kan dekoreras med t.ex.
färsk oregano.