fbpx

Malax Limpa och misoräkor

”I de här entrérätterna förenas smaker som kompletterar varandra, fyllig umami samt fräsch syrlighet, Malax Limpa-skivor, räkor kryddade med misomajonnäs samt picklade gurk- och rädisaskivor smakar gott som förrätt till middagen eller som cocktailtilltugg.” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(14 st.):

Misomajonnäs:
• 1 ägg
• 2 msk ljus misopasta
• 1 tsk dijonsenap
• saften av 1 lime
• 2 dl rybsolja

Pickels på risvinsättika:
• ¼ gurka
• 60 g rädisor
• ½ dl risvinsättika
• 1 msk socker
• 1 msk rostade sesamfrön

• 7 skivor Malax Limpa
• 200 g räkor
• groddar till garnering

Ställ räkorna att smälta i kylskåpet i god tid.

Tillred misomajonnäsen. Lägg ägget, misopastan, dijonsenapen och limesaften i bottnen av ett högt och smalt kärl. Håll till sist på rybsoljan. Sätt stavmixern i bottnen på kärlet. Starta och lyft den långsamt med roterande rörelser, så att ägget emulgeras med oljan och bildar majonnäs.

Rosta sesamfröna lätt i en torr stekpanna. Blanda samman sockret, risvinsättikan och sesamfröna. Klyv gurkan på mitten och skär i tunna skivor med kniv eller mandolin. Skär också de halverade rädisorna i tunna skivor. Blanda ned i pickelslagen och låt ta smak i minst en timme i kylskåp.

Låt räkorna rinna av ordentligt i ett durkslag och blanda ned ungefär hälften av misomajonnäsen i dem. Skär bort kanterna av skivorna Malax Limpa och skär skivorna itu. Fördela räkfyllningen på brödskivorna. Låt de picklade gurk- och rädisaskivorna rinna av och lägg upp dem luftigt ovanpå räkfyllningen. Garnera med groddar och servera!

Recept: Emmiina Lehtonen