fbpx

Picklade kantareller och Malax Limpan

”Höstens svampskörd är utmärkt att lägga in som olika slags picklade tillbehör, som du kan servera på många sätt. Malax Limpan är en aningen söt surdegslimpa, som även lämpar sig utmärkt som delikatess på olika slags kalasbord. Den lämpar sig också för vardagliga stunder, när du vill äta något utomordentligt gott. Picklad svamp passar som smakpar till Malax Limpan, och något annat behövs inte.” – Hellapoliisi

INGREDIENSER:

(1 stor burk):

• Malax Limpan
• 1 l kantareller eller annan skogssvamp
• Några stjälkar färsk timjan eller rosmarin
• 2 tsk salt
• 1 ½ dl äppelvinäger
• 1 dl vatten
• ½ dl socker
• 5 kryddpepparkorn
• 2 vitlöksklyftor
• chiliflakes efter smak

Putsa bort mull och eventuellt skräp från svamparna.
Lägg svampen i en ren, upphettad glasburk tillsammans med timjan eller rosmarin.

Mät upp i en kastrull salt äppelvinäger, vatten, socker, kryddpeppar, skalade och skivade vitlöksklyftor samt chiliflakes. Låt koka i några minuter.

Häll den heta lagen på svampen och tillslut burken.
Förvara svalt ända fram till serveringen.

Svamp som lagts in i en upphettad burk håller sig i kylskåp i ungefär ett år, men kan serveras redan några timmar efter tillagningen.
Servera med Malax Limpan.

Recept: Hellapoliisi