fbpx

Rödbetssmörgåsar

”Rart ljusröda rödbetssmörgåsar är goda salta snacks att servera på alla hjärtans dag! På den saftiga Malax Limpan lägger man upp tahinikryddad rödbetskräm, smulad getost och rucolagroddar. Knapriga hjärtformade polkabetschips kröner smörgåsarna!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(6–8 st.):

Rödbetskräm:
• 500 g rödbetor
• ½ dl salt
• 1 msk olivolja
• 1 msk tahini
• 1 tsk olivolja
• ½ tsk salt
• 1 msk citronsaft
• 1 vitlöksklyfta

Dessutom:
• 6–8 skivor Malax Limpan
• 1 polkabeta (eller rödbeta)
• 100 g Chevre getost
• rucolagroddar

Skala rödbetorna och skär dem i några bitar. Packa in rödbetorna i folie och krydda med salt och olivolja. Grädda i ugn vid 225 grader i ungefär en timme eller tills de är mjuka. Låt svalna en stund innan du kör dem till kräm.
Skala och krossa vitlöksklyftan. Pressa ut citronsaften.

Kör rödbetorna tillsammans med tahinin, olivoljan, saltet, citronsaften och vitlöken till kräm i en mixer eller matberedare. Lämna konsistensen aningen grov. Kyl ned i kylskåp.

Skala och skär polkabetan i tunna chips med kniv eller mandolin. Du kan också använda rödbeta till chipsen. Om du så vill kan du med en pepparkaksform skära chipsen i hjärtform. Lägg polkabetschipsen i isvatten så att de blir knapriga.

Skär bort skalet från getosten och smula den.
Sätt ihop smörgåsarna. Bred underst på ordentligt med rödbetskräm och getostsmulor, lägg på rucolagroddarna och till sist polkabetshjärtana. Servera åt din käraste!

Recept: Emmiina Lehtonen