fbpx

Rostad vitlökssoppa

Valkosipulikeitto

”Den här soppan av rostad vitlök, timjan, vittvin och parmesan värmer underbart en kall dag! Vitlökens starka smak försvinner helt när den rostas i ugn och det framträder en fyllig, umamiartad smak. Krispiga Malax Limpan-krutonger som kryddats med timjan fulländar portionen!” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(3-4 portioner):

• 400 g mjölig potatis
• 4 hela vitlökar
• 4 msk rybsolja
• 2 lökar
• 1 msk smör
• 2 mask timjanblad
• 1 dl vittvin
• 5 dl grönsaksbuljong
• 2 dl grädde
• 1 dl parmesan riven
• ½ tsk salt

• 4 skivor Malax Limpan
• 3 msk olja
• 1 msk timjanblad
• en gnutta salt

Värm ugnen till 200 grader.
Skär bort en liten bit av basen på vitlökarna, ändå så att de hålls ihop, lämna kvar skalen. Ta en bit folie, droppa olja på vitlökens snittyta och knyt ihop till ett stramt paket. Packa in varje vitlök skilt för sig. Grädda i ugn i 30–40 minuter, tills vitlökarna har blivit vackert bruna inuti.

Skala löken och potatisen, skär dem i rejäla bitar. Plocka bort timjanbladen från skaften. Sautera löken i smör i bottnen av kastrullen, tillsätt timjanen och vittvinet. Koka i ungefär en minut, tillsätt därefter grönsaksbuljongen och potatisen till soppan.
Pressa de rostade klyftorna från skalet ner i soppan när vitlökarna är färdiga. Tillsätt också grädde.

Tillsätt den rivna parmesanen när potatisen är mjuk och kör till en jämn smet i en mixer eller stavmixer. Kolla smaken och tillsätt vid behov salt.
Skär skivorna av Malax Limpan i jämnstora kuber. Plocka bort timjanbladen från skaftet. Stek limpkuberna i olja till krispiga krutonger, tillsätt timjanbladen och krydda med en gnutta salt.

Recept: Emmiina Lehtonen