”Smörgåsar av krispigt stekt Malax Limpan med kallrökt lax och pocherade ägg är en utmärkt förrätt på en påskmiddag! De pocherade äggen kryddas med japansk togarashi-kryddblandning och sparrisbroccolin får smak av sesam.” – Emmiina Lehtonen
”Smörgåsar av krispigt stekt Malax Limpan med kallrökt lax och pocherade ägg är en utmärkt förrätt på en påskmiddag! De pocherade äggen kryddas med japansk togarashi-kryddblandning och sparrisbroccolin får smak av sesam.” – Emmiina Lehtonen
(6 st.):
• 1 citron
• 2 msk finklippt gräslök
• 6 skivor Malax Limpan
• 2 msk smör
• 100 g sparrisbroccoli
• 1 vitlöksklyfta
• 2 msk rostad sesamolja
• ½ tsk salt
• ½ tsk sesamfrön
• 150 g kallrökt lax
Pocherade ägg:
• 6 färska ekologiska ägg
• 2 l vatten
• 1 dl spritättika
• ½ tsk salt
• ½ tsk togarashi-kryddblandning
Skär citronen i sex delar i klyftor och klipp gräslöken.
Stek Malax Limpan-skivorna knapriga i smör.
Skala och finfördela vitlöksklyftan. Stek sparrisbroccolin och vitlöken i sesamolja i en stekpanna, krydda med salt och tillsätt sesamfrön. Lämna sparrisbroccolin aningen al dente.
Använd så färska ägg som möjligt för att tillreda de pocherade äggen. Koka upp vattnet i en flat kastrull och tillsätt spritättikan. Sänk värmen på plattan, vänta tills vattnet bara sjuder en aning.
Knäck ett ägg i taget i en kopp, gör en virvel i vattnet med en visp och droppa ned ägget i kastrullen. Låt äggen koka i ungefär 3–4 minuter, tills gulan ser ut att ha stelnat litet. Du kan tillreda äggen i två omgångar.
Lyft upp äggen med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Krydda med salt och togarashi-kryddblandning.
Sammanställ smörgåsarna. Lägg på sparrisbroccoli, en skiva kallrökt lax och ett pocherat ägg. Strö på gräslök och servera med en citronklyfta.
Recept: Emmiina Lehtonen
Expresskurvan 5
65380 VASA
FINLAND
Tel. +358 (0)6 3577 100
vardagar kl 09.00 – 15.00
info (at) maalahdenlimppu.fi