fbpx

Smörgåsar med kallrökt lax och pocherade ägg

”Smörgåsar av krispigt stekt Malax Limpan med kallrökt lax och pocherade ägg är en utmärkt förrätt på en påskmiddag! De pocherade äggen kryddas med japansk togarashi-kryddblandning och sparrisbroccolin får smak av sesam.” – Emmiina Lehtonen

INGREDIENSER:

(6 st.):

• 1 citron
• 2 msk finklippt gräslök
• 6 skivor Malax Limpan
• 2 msk smör
• 100 g sparrisbroccoli
• 1 vitlöksklyfta
• 2 msk rostad sesamolja
• ½ tsk salt
• ½ tsk sesamfrön
• 150 g kallrökt lax

Pocherade ägg:
• 6 färska ekologiska ägg
• 2 l vatten
• 1 dl spritättika
• ½ tsk salt
• ½ tsk togarashi-kryddblandning

Skär citronen i sex delar i klyftor och klipp gräslöken.
Stek Malax Limpan-skivorna knapriga i smör.

Skala och finfördela vitlöksklyftan. Stek sparrisbroccolin och vitlöken i sesamolja i en stekpanna, krydda med salt och tillsätt sesamfrön. Lämna sparrisbroccolin aningen al dente.

Använd så färska ägg som möjligt för att tillreda de pocherade äggen. Koka upp vattnet i en flat kastrull och tillsätt spritättikan. Sänk värmen på plattan, vänta tills vattnet bara sjuder en aning.

Knäck ett ägg i taget i en kopp, gör en virvel i vattnet med en visp och droppa ned ägget i kastrullen. Låt äggen koka i ungefär 3–4 minuter, tills gulan ser ut att ha stelnat litet. Du kan tillreda äggen i två omgångar.
Lyft upp äggen med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Krydda med salt och togarashi-kryddblandning.

Sammanställ smörgåsarna. Lägg på sparrisbroccoli, en skiva kallrökt lax och ett pocherat ägg. Strö på gräslök och servera med en citronklyfta.

Recept: Emmiina Lehtonen